Buiksloterham

Buiksloterham

Type project
Nieuwbouw - CPO
Oppervlak
3000 m2 bvo
Programma
20 lofts en 2 bedrijfsruimten
Locatie
Ridderspoorweg, Amsterdam
Status
Opgeleverd
Opdrachtgever
Coöperatief Nova Zembla Lofts
Aannemer
De Geus Bouw
Architect
NGA Architecten
Prijzen
Nominatie Amsterdamse nieuwbouwprijs 2017
Nominatie NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

Nova Zembla Lofts is de eerste bouwgroep die is ontstaan uit onvrede van wat ontwikkelaars aanbieden. Lage standaard plafonds, definitieve indelingen, kleine balkons en zo ie zo geen zeggenschap of mogelijkheden voor aanpassing.  Van participatie was evenmin sprake. Dat moet anders dachten wij.

Wij werden geïnspireerd door de grote lofts in New York, woningen gebouwd in oude fabrieken met open ruimten, een mieters hoog plafond en grote ramen. Waar bewoners zelf hun indeling bedachten en ingebouwd hebben met een tot verbeelding sprekende afwerking. Dat moet ook hier kunnen, en zo is bouwgroep Nova Zembla Lofts ontstaan. Nova Zembla Lofts is voor ons de grote ontdekkingstocht geweest  naar de ultieme woonwensen, het avontuur aangaan en realiseren wat niet gangbaar leek te zijn.  En dat is gelukt!

De eerste bouwgroep Nova Zembla Lofts is gerealiseerd. 22 woon-werkruimtes in een gebouw. December 2015 is het opgeleverd. Alle lofts hebben een plafond van circa 3.40 m, een groot terras van circa 2.50 x 5.00 m en grote glazen puien. Alle lofts hebben een andere indeling en afwerking. De vrijheid om je eigen woning als loft om je heen te bouwen is  geweldig. Weg van de standaard en ruimte om zelf te kieze

De inspiratie zijn de fabrieken in de wijk Williamsburg en het Meetpacking District in New York geweest. Rode baksteen, simpele vorm, grote puien en vooral de hoge plafonds. De lofts variëren in grootte. Kleine studio lofts van 34-39 m2, grotere vanaf 56, 72, 98 en 122 m2. Totaal 22 lofts. Er is een klein poortgebouw met een hoofdtoegang aan de Ridderspoorweg die toegang geeft tot een gemeenschappelijk terras. Aan het terras ligt de 30 m hoge toren. Het trappenhuis en de lift baden in een zee van daglicht en zon omdat we geen donker trappenhuis wilden wat je vaak ziet. Op de begane grond zijn de parkeerplaatsen en de bergingen gesitueerd met een aparte toegang via de achterstraat.

De architect heeft op verzoek van de bouwgroep een flexibele indeling ontworpen waardoor er lofts in verschillende afmetingen mogelijk waren Zo kon ieder bouwgroep lid zijn eigen aantal m2 en locatie in het gebouw bepalen.

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo ✋, welkom bij nga. Stel gerust een vraag.