Nova Zembla Lofts Buiksloterham

Nova Zembla Lofts is de eerste bouwgroep die is ontstaan uit onvrede van wat ontwikkelaars aanbieden. Lage standaard plafonds, definitieve indelingen, kleine balkons en zo ie zo geen zeggenschap of mogelijkheden voor aanpassing.  Van participatie was evenmin sprake. Dat moet anders dachten wij.

Wij werden geïnspireerd door de grote lofts in New York, woningen gebouwd in oude fabrieken met open ruimten, een mieters hoog plafond en grote ramen. Waar bewoners zelf hun indeling bedachten en ingebouwd hebben met een tot verbeelding sprekende afwerking. Dat moet ook hier kunnen, en zo is bouwgroep Nova Zembla Lofts ontstaan. Nova Zembla Lofts is voor ons de grote ontdekkingstocht geweest  naar de ultieme woonwensen, het avontuur aangaan en realiseren wat niet gangbaar leek te zijn.  En dat is gelukt!

De eerste bouwgroep Nova Zembla Lofts is gerealiseerd. 22 woon-werkruimtes in een gebouw. December 2015 is het opgeleverd. Alle lofts hebben een plafond van circa 3.40 m, een groot terras van circa 2.50 x 5.00 m en grote glazen puien. Alle lofts hebben een andere indeling en afwerking. De vrijheid om je eigen woning als loft om je heen te bouwen is  geweldig. Weg van de standaard en ruimte om zelf te kiezen.

Pal aan het water, in een overblijfsel van de voormalige Amsterdamse haven, zijn allerlei kleine bedrijfjes gevestigd en dat zorgt voor veel afwisseling: naast een nieuwe school worden oude Jaguars gerestaureerd, broedplaatsen voor kunstenaars en adviesbureaus wisselen elkaar af, bouwmarkten en loodsen met vintage meubilair liggen naast particuliere zelfbouwkavels. Voeg hier de verzameling hippe restaurants en ‘cultural cribs’ als de NDSM werf  (en straks het uitgaanscentrum in de oude Shell toren) aan toe en je krijgt de afwisseling en interactie die Buiksloterham bijzonder maken. En op vijf fietsminuten van de IJ-pont naar CS (die 24 uur per dag vaart), ben je vanaf Nova Zembla Lofts zo in het centrum. Verder zijn er nog de nieuwe veerverbindingen naar de Westerdoksdijk en de Spaarndammerbuurt en een nieuwe brug naar het NDSM terrein, oftewel, Noord is in beweging en hard op weg het nieuwe, bruisende en hippe deel van de stad te worden.

Hoe ziet het eruit?

De inspiratie zijn de fabrieken in de wijk Williamsburg en het Meetpacking District in New York geweest. Rode baksteen, simpele vorm, grote puien en vooral de hoge plafonds. De lofts variëren in grootte. Kleine studio lofts van 34-39 m2, grotere vanaf 56, 72, 98 en 122 m2. Totaal 22 lofts. Er is een klein poortgebouw met een hoofdtoegang aan de Ridderspoorweg die toegang geeft tot een gemeenschappelijk terras. Aan het terras ligt de 30 m hoge toren. Het trappenhuis en de lift baden in een zee van daglicht en zon omdat we geen donker trappenhuis wilden wat je vaak ziet. Op de begane grond zijn de parkeerplaatsen en de bergingen gesitueerd met een aparte toegang via de achterstraat.

De architect heeft op verzoek van de bouwgroep een flexibele indeling ontworpen waardoor er lofts in verschillende afmetingen mogelijk waren Zo kon ieder bouwgroep lid zijn eigen aantal m2 en locatie in het gebouw bepalen.

Impressies gebouw

In het eerste Nova Zembla Lofts gebouw worden 22 lofts gerealiseerd, waarin je kunt wonen en werken, variërend van 39 tot 190 vierkante meter gebruiksoppervlak, met verdiepingshoogtes van maar liefst 3,40 meter (netto). De lofts zijn ondergebracht in een toren, die via een buitendek op de eerste verdieping verbonden is aan een lager poortgebouw. Het buitendek is gemeenschappelijk en wordt gebruikt als zonneterras of voor lange-zomeravondborrels.

Op de begane grond van het complex bevinden zich de parkeerplaatsen en de bergingen. Deze zijn bereikbaar vanaf de achterzijde, via de Christoffelkruidstraat.. De lofts in de toren hebben allen één of meerdere grote terrassen van 14 vierkante meter.

 

Wat kost het?

Zoals je kunt voorstellen bij een beginnend project is bij aanvang van een bouwgroep de prijs van een loft nog niet definitief bekend, maar we realiseren tegen kostprijs. Van grote winst is geen sprake, maar je krijgt er wel participatie en zeggenschap voor terug. En niet te vergeten meer kwaliteit. Meer ruimtelijke kwaliteit door hogere plafonds en grotere terrassen, maar ook door de betrokkenheid van de bouwgroep leden doordat je samen iets realiseert.

De grond is in Amsterdam op erfpacht, dat geldt ook voor dit project. Dat houdt in dat de totale koopsom voor de grond volgens een sleutelverdeling naar waarde wordt verdeeld over alle lofts. De erfpacht wordt net als de lofts in het gebouw gesplitst en je krijgt een eigen erfpachtaanbieding van de gemeente voor jouw loft. Je kunt daarna kiezen of je die afkoopt of de jaarlijkse canon betaald.

 

Hoe kan ik meedoen?

Dit Nova Zembla Lofts project is vol en reeds gerealiseerd. Er zijn nog andere bouwgroepen en locaties in voorbereiding. Ben je geïnteresseerd en spreekt dit concept je aan, schrijf je dan hier in.

Voor een startende bouwgroep is grond of een kavel belangrijk. Heb je zelf een stuk grond gezien of weet je een mogelijkheid op een andere plek / plaats in Nederland en/of wil je zelf een bouwgroep starten dan kunnen wij je ondersteunen in proces, ontwerp en ontwikkeling.