HET IDEE

Al jaren merken we binnen ons architectenbureau dat er niet meer gebouwd wordt voor creatieve stedelingen als wijzelf, sterker nog, de meeste nieuwbouwprojecten bestaan letterlijk uit afgebakende vierkante meters waarbij alles al vastligt. Plafondhoogtes zijn standaard volgens bouwbesluit 2.60 meter, de indeling met woon- en slaapkamers is bepaald, de balkons zijn vaak minimaal en als je een stopcontact op een andere plaats wilt dan betaal je de hoofdprijs. Dat kan ook anders, en zo ontstond het idee om samen met anderen een bouwgroep te starten.

In de wijk Williamsburg in Brooklyn, New York zijn we gecharmeerd geraakt van de industriƫle lofts in de oude fabrieken. Vrij in te vullen open ruimten met hoge plafonds en een onafgewerkt karakter; alle gelegenheid om zelf invulling te geven aan wonen en werken, interieur en afwerking.

Dit idee hebben we met de eerste bouwgroep vertaald in een nieuw woonconcept. Met hoge plafonds van 3.40 meter in grote, lege ruimtes die vrij ingedeeld kunnen worden. Zodat je je eigen woonwensen kunt realiseren. Verder hoge puien, voor veel daglicht, en grote terrassen.

Dit project hebben we Nova Zembla Lofts genoemd, naar de ontdekkingsreis naar het onbekende en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Nova Zembla Lofts, aan de Ridderspoorweg in Amsterdam Noord, is het eerste project van 22 lofts wat in december 2015 is opgeleverd. Het is een uitdagend project geworden waarin we een schat aan ervaring hebben opgedaan hoe je als bouwgroep een project realiseert.

Na start van de bouw met de eerste bouwgroep hebben we veel reacties ontvangen van mensen die zich willen aansluiten bij een volgende bouwgroep met de uitgangspunten van Nova Zembla Lofts. Dat kan. Wij ondersteunen startende bouwgroepen, brengen bouwgroepen samen en verkennen samen de bouwmogelijkheden. Kijk bij locaties naar de bouwgroepen waar we mee gestart zijn of die mogelijkheden bieden. Je kunt je als individu aanmelden maar ook als je al een klein groepje bent.

In een Nova Zembla Lofts concept kun je wonen of werken, of allebei, het idee is de lofts of loftwoningen casco te bouwen waarbij ieder zijn eigen invulling kan toevoegen. Kortom, lofts bieden mogelijkheden voor veelzijdig gebruik en geven je vrijheid in indeling en wonen. Als architecten en interieurarchitecten kunnen wij je hierin ondersteunen opdat je je eigen zelfbouw loft kunt creƫren.